Een 'Loon', de Amerikaanse opvolger van de V.1 in het Smithsonian National Air and Space Museum te Washington DC (VS)
Een V.1 in de Luchtvaarthal van Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis te Brussel
Een V.1 in het Smithsonian National Air and Space Museum te Washington DC (VS)
De staart van een V.2 in het Nationaal Militair Museum te Soesterberg (NL). Rechts is nog een deel van een Spitfire jachtbommenwerper te zien
Een V.2 in het Nationaal Militair Museum te Soesterberg (NL)
Twee brandstofbollen voor een V.1 in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis te Brussel

Meer weten?

De volgende boeken, websites en andere bronnen bieden meer informatie over België onder de V-wapens en de geschiedenis van deze Vergeltungswaffen.

Pieter Serrien, Elke dag angst. De terreur van de V-bommen op België (1944-1945) (2016). Elke dag angst schetst het verhaal van de V-wapens waar België tijdens het einde van de oorlog mee te maken kreeg, van de ontwikkeling van de Vergeltungswaffen en de dwangarbeiders die ze bouwden tot de schietschijven die Antwerpen en Luik werden, en meer. Kijk voor een volledige lijst van dodelijke inslagen (ook op een kaart weergegeven!) op www.pieterserrien.be. Klik hier om het boek aan te schaffen.

Belgium WWII. Een virtueel platform over België en zijn inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de drie landstalen schetst deze website de situatie in België tijdens de Tweede Wereldoorlog, gegoten in korte artikels. Bezoek de site op www.belgiumwwii.be.

Wolfgang Gückelhorn en Detlev Paul, V1 – “Eifelschreck” Abschüsse, Abstürze und Einschläge der fliegende Bombe aus der Eifel und dem Rechtsrheinischen 1944/45 (2004). Duits boek over de ontstaansgeschiedenis van de V.1. Speciale aandacht gaat ook uit naar de Duitse regio’s Eifel en Rechtsrheinischen, waaruit vele V.1’s gelanceerd werden.

A-4 / V-2 Resource Site. Engelstalige website met technische gegevens van de V.2, maar ook informatie over lanceerplekken, Antwerpen als doelwit, bunkers en een erg uitgebreide tijdlijn. Bezoek de site op www.v2rocket.com.

Vergeltungswaffen.nl. Zustersite over alle V.1- en V.2-inslagen op Nederlandse bodem. Ook relevant voor België is de kaart met lanceerlocaties die op de Belgische steden gericht waren. Bezoek de site op www.vergeltungswaffen.nl.

Bombs Away B.V. is een onafhankelijk adviesbureau voor de opsporing van explosieven. Bombs Away levert informatie en kaartmateriaal voor dit project. Bezoek de site op www.bombsaway.nl

Ten oorlog: de bevrijding van Vlaanderen. In de derde aflevering van het vierde seizoen belicht het televisieprogramma Ten oorlog enkele belangrijke inslagen van V-wapens op Vlaamse bodem. Centraal staat het persoonlijke verhaal van ooggetuigen en overlevenden.

Koen Palinckx, Antwerpen onder de V-bommen (2004). Niet alleen schetst het boek de situatie in Antwerpen tijdens de maanden van vallende bommen, maar er wordt ook uiteengezet waarom de stad een doelwit werd. Ook bevat het boek veel cijfermateriaal over de V-wapens in Antwerpen.

Henk Koopman, Vergeltungswaffen in Nederland. Inzet van de V.1, V.2 & V.4 vanaf Nederlands grondgebied 1944-1945 (2018). In dit boek staan de ontwikkeling en het gebruik van de Vergeltungswaffen vanuit Nederland centraal. Uitgebreid foto- en kaartmateriaal ondersteunen een heldere weergave van het verhaal achter de V-wapens. Klik hier om het boek aan te schaffen.

Maison du Souvenir. Franstalige website van het Maison du Souvenir in het Luikse Oupeye. Hierop staat een grote verzameling artikels en afbeeldingen over de Tweede Wereldoorlog in België, waaronder enkele over de inslagen van V-wapens in Luik. Bezoek de site op www.maisondusouvenir.be.

Jan De Schuyter, Gemarteld Antwerpen. Sinjorenstad onder de V bommen (1945). Boekje uitgegeven net na het einde van de oorlog. Dag per dag wordt uiteengezet of er V-bommen vielen op Antwerpen en welke informatie verder nog beschikbaar is.



Alle afbeeldingen en foto’s uit de slider zijn afkomstig uit het Bombs Away B.V. archief.