Inslagenkaart

Deze interactieve kaart geeft alle bekende inslagen op Belgisch grondgebied weer, waarbij de rode cirkels staan voor V.1’s en de oranje voor V.2’s. Klik op een inslag om meer informatie te krijgen, zoals datum, plaats, type van de bom en het aantal slachtoffers. Verder vertelt de kaart ook vanuit welke locaties in Nederland en Duitsland Vergeltungswaffen richting België gelanceerd werden. Klik voor meer informatie over de locatie en de Duitse eenheid op de lanceerplaats.


Doelwitten

De inslag op Cinema Rex op 16 december 1944 was slechts een van de ongeveer 9000 V-wapens die België te verduren kreeg. Bij onze noorderburen waren de meeste inslagen van V-wapens te wijten aan mislukte lanceringen of vluchten, maar Belgische steden als Antwerpen en Luik vormden een direct doelwit. In totaal waren er in ons land 775 dodelijke inslagen tussen september 1944 en maart 1945.

Volgens de officiële lijst die de Commissariaat-Generaal voor de Passieve Luchtbescherming in de lente van 1945 uitgebracht, werden er 698 Belgische gemeenten getroffen door V-wapens. In totaal kwamen er volgens de lijst 6448 burgers om het leven, en raakten er meer dan 22.000 gewond. België heeft de twijfelachtige eer het meest getroffen land te zijn door V-wapens. Het staat ver boven Frankrijk en zelfs boven het Verenigd-Koninkrijk, zowel voor V.1’s als V.2’s.

Antwerpen telde veruit de meeste inslagen, gevolgd door Luik. De haven van Antwerpen was aan het einde van de oorlog de belangrijkste geallieerde havenstad dicht bij het West-Europese front. Het gebruik van V-wapens had daarom niet alleen de bedoeling om terreur te zaaien onder de bevolking maar ook om de haven uit te schakelen. Dit laatste lukte uiteindelijk niet. Luik was eveneens van strategisch belang, al waren de eerste inslagen net zoals in Nederland eerder te wijten aan mislukte of afgebroken vluchten richting Antwerpen.

Dit veranderde echter al snel naar een doelbewuste Vergeltungswaffen-campagne tegen de stad. Maar ook buiten deze steden sloegen er talloze V-wapens in. Het geallieerde antwoord was een uitgebreid netwerk van luchtafweer om Antwerpen heen, dat bestond uit zowel Britse als Amerikaanse eenheden. Op deze manier kon een groot aantal V.1’s uit de lucht worden geschoten.

Dag na dag hielden de Amerikanen de tel bij. Links tekende men nieuwe inslagen van V.1’s in, rechts de V.2’s. Ook het aantal slachtoffers, projectielen die het doel niet troffen en uit de lucht geschoten V.1’s werden bijgehouden

Alle afbeeldingen en foto’s op deze pagina zijn afkomstig uit het Bombs Away B.V. archief.